Wat is Ooracupunctuur?auricular.aq_-237x250
Oor- of auriculaire acupunctuur omvat een diagnose en behandeling op basis van het normaliseren van een lichaam disfunctie door stimulering van punten op het oor. De reticulaire formatie (een deel van de hersenen dat betrokken is bij acties zoals ontwaken/slapen, het filteren van binnenkomende prikkels op relevantie) en het sympathische en parasympatische zenuwstelsel verbeteren pijn en ziekten.

Auriculotherapie is een acupunctuurtechniek die vergelijkbaar is met Reflexologie. Er zijn aannames dat de techniek werkt omdat groepen pluripotente (op meerdere wijzen werkzaam, tot meer dan één functie in staat) cellen informatie van het hele organisme bevatten. Deze cellen maken regionale organisatie centra die verschillende delen van het lichaam weergeven, door versterking van meer cortexcellen die toebedeeld zijn aan specifieke gebieden van het lichaam. Het stimuleren van een reflexpunt in het oor kan symptomen van achterliggende pathologie gedurende een bepaalde of langdurige tijd verlichten.


Grondlegger van de
Auriculotherapie
Dr. Paul Nogier een arts woonachtig in Lyon, Frankrijk, presenteerde in 1957 voor het eerst zijn observaties van de somatotopische (overeenstemming) correspondenties van het oor. Hij wordt beschouwd als de vader van de moderne auriculotherapie. Dr. Nogier creëerde het begrip ‘omgekeerde foetus’ als indeling op het uitwendige oor en bracht het in kaart. Hij ontwikkelde deze theorie nadat hij had opgemerkt, dat sommige patiënten die zijn kliniek bezochten, een klein litteken van een brandwond op een deel van hun oor hadden. Toen hij hierover navraag deed, kreeg hij te horen dat een zeer klein gedeelte van het oor was dichtgeschroeid door een zekere Madame Barrin. Deze mevrouw Barrin behandelde alleen maar ischias-patiënten. Haar behandeling door middel van schroeiing bleek zeer snel en effectief te werken. Dr. Paul Nogier was zo onder de indruk en startte zijn zoektocht naar de geheimen van het oor.

foetus oorHet eerste grote inzicht van Dr. Nogier was de erkenning van de homunculus (‘de man in het oor’); de vertegenwoordiging en de anatomische correlatie van de omgekeerde foetus in het oor. Punten op het lichaam, zoals de knie, bleken precies overeen te komen met de foetale voorstelling van de knie in de oorschelp.

In de daarop volgende theorie over auriculotherapie maakt Dr. Nogier gebruik van het oor om te bepalen of de linker en rechter hemisferen van de hersenen functioneren als een dynamisch geheel. Of er specifieke neurologische aandoeningen van het bewegingsapparaat zijn of orgaansystemen die in onbalans zijn. En of er blokkades zijn die behandeling vereisen, zoals littekenweefsel of emotionele stoornissen. De laatste jaren is de auriculotherapie weer flink in de belangstelling komen te staan, mede dankzij het grondige experimentele en uitdiepende onderzoekswerk van de Italiaanse arts dr. Marco Romoli.

Ooracupunctuur kan worden ingezet voor een breed scala aan klachten en is bijzonder effectief gebleken bij het reduceren van stress en pijnklachten. Het kan een doeltreffende aanvulling zijn op een reguliere behandeling. De volgende klachten zijn behandelbaar met ooracupunctuur:

 • Allergie
 • Eczeem
 • Hooikoorts
 • Reisziekte
 • Sportblessures
 • Slaapstoornissen
 • Overgangsklachten
 • Vermoeidheidklachten
 • Ondersteuning bij afvallen
 • Nek- en schouderklachten
 • Tenniselleboog, RSI klachten
 • Rug-, heup-, en knieklachten
 • Ondersteuning bij stoppen met roken
 • Maag- darm- en spijsverteringsklachten
 • Burn out en stress gerelateerde klachten
 • Hoofdpijn (spanningshoofdpijn, migraine)
 • Ondersteuning bloedsuikerspiegel/diabetes


Hoe werkt het?
Wanneer er iets in het lichaam verstoord is, veranderen er in het oor één of meerdere punten. Met een speciaal apparaat wordt het gehele oor doorgemeten en worden de verstoorde punten in kaart gebracht. Deze punten worden aangeprikt. Het prikken van de acupunctuurpunten werkt op moleculair niveau. De acupunctuurprik normaliseert de functionele storing van het centraal zenuwstelsel en heeft bovendien een homeostatisch effect wat neer komt op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen van het lichaam. Wanneer er aangeprikt wordt veroorzaakt dit een prikkeling wat er voor zorgt dat stoffen zoals neurotransmitters in de hersenen, het ruggenmerg en het zenuwstelsel vrijkomen. Daarnaast zijn er ook biologische veranderingen waarneembaar: een energieker gevoel, rustiger en spierspanning vermindert. Het inzetten van naalden hoeft niet pijnlijk te zijn. Dat hangt sterk af van de aanprikplaats. Wanneer een klacht heel acuut is of bij sterk verstoorde organen of functies kan een naald inzetten gevoelig zijn. Zodra de klachten minder worden kan het zijn dat de gevoeligheid van het oor ook afneemt.


De behandeling
Binnen MediTraject wordt er op 4 manieren gewerkt:ooracu_6

 1. We prikken met steriele wegwerpnaalden welke na ongeveer 20 minuten worden verwijderd.
 2. Er wordt gebruik gemaakt van een verblijfsnaald. Een verblijfsnaald is een hele kleine naald die oppervlakkig in de huid worden gezet en gedurende enkele dagen tot weken blijven zitten.
 3. Als mensen bang zijn om geprikt te worden kan er ook gebruik worden gemaakt van kleine metalen balletjes of samengeperst zaad welke met een pleister worden vastgezet in of op de oorschelp. Hiermee wordt blijvende druk gegeven op de essentiële acupunctuurpunten. Dit is een ideale oplossing voor kinderen en volwassenen die bang zijn voor naaldjes.
 4. Het oor is zeer gevoelig en ontvankelijk voor stimulatie, zoals druk. Voor degenen die niet graag kiezen voor naalden is oor acupressuur super effectief! Dit kunt doen door zelfstimulatie van de oren; een soort massage.