Wist u dat gezonde darmen de basis vormen voor een goede gezondheid? Als de darmen ‘ziek’ zijn, dan is het lichaam uit balans en kunnen hieruit diverse klachten ontstaan. Veel lichamelijke klachten vinden hun oorsprong in ongezonde darmen. Voor een goed werkende darm en het daaraan verbonden immuunsysteem is een gezonde spijsvertering noodzakelijk. Verkeerde eetgewoonten, infectieziekten, erfelijke aanleg, langdurige stress, medicijngebruik, antibiotica behandelingen, bacterie- schimmel- en parasitaire belastingen kunnen de darmflora en het immuunsysteem verstoren.

brain - gut
Over het algemeen wordt gedacht dat de darm alleen een spijsverteringsfunctie heeft. Het neemt voedsel op en houdt zich daarnaast bezig met het uitscheiden van onverteerbare voedselresten. Vaak wordt de darm alleen in verband gebracht met symptomen zoals verstoppingen, winderigheid of buikkrampen. De darm is daarentegen een uiterst gecompliceerd en complex orgaan, waarvan de functie veel meer omvattend is dan alleen de afbraak van voedsel. Het is het regelcentrum voor het algehele welbevinden. Het wordt daarom ook wel de tweede hersenen genoemd. Darmontstekingen (gedeeltelijk een immuniteitsprobleem), kunnen effect hebben op de hersenen, de gemoedstoestand en op diverse organen en weefsels.

De darmen zijn voor ruim 75% verantwoordelijk voor de immuniteit en afweercapaciteit in ons lichaam. Darmtherapie is erop gericht de darmflora en de darmwand (mucosa) te herstellen. De darmflora is het geheel van de in de darm aanwezige ‘goede’ en ‘slechte’ bacteriën. Een gezonde darm is beter instaat voeding tot zich te nemen, waardoor de juiste voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed en vervoerd worden naar de lichaamscellen. Echter wanneer de darmwand door slechte factoren permeabel (doorlaatbaar) wordt, verdwijnen ook ‘verkeerde’ stoffen door de darmwand, via het bloed, het lichaam in. Daar gaan ze een eigen leven leiden en kunnen ze cellen, weefsels en zelfs organen aantasten. Dit is de basis voor het ontstaan van vele klachten en vaak ligt er een voedselintolerantie aan ten grondslag. Het is daarom van essentieel belang dat toxinen (giftig afval) goed wordt afgevoerd, de veroorzaker (schimmel, bacterie, parasiet) onschadelijk wordt gemaakt en de darmwand wordt herstelt. Als het slijmvlies (mucosa) van de darm herstelt is, zal dit een positieve invloed hebben op de slijmvliezen in de rest van ons lichaam.

 

Klachten bij een ongezonde darm:

 • Onverklaarbare buikpijnen – krampen
 • Opgeblazen gevoel – boeren na elke maaltijd
 • Langdurige diarree – chronische verstopping
 • Wisselende ontlasting (dik-dun)
 • Sterk/zurig ruikende ontlasting – slechte vertering
 • Plakkerige ontlasting – ontlasting die blijft drijven
 • Winderigheid in vervelende mate
 • Spastische darm – Prikkelbaar Darm Syndroom
 • Colitis ulcerosa – ziekte van Crohn
 • Chronische infecties van het maagdarm kanaal
 • (Voedsel) allergieën – hoofdpijn, migraine
 • Verlaagde weerstand – ontstekingen
 • Chronische vermoeidheid – emotionele klachten
 • Huidziekten (eczeem, acne) en luchtwegaandoeningen
 • Rug- spierpijn, gewrichtsklachten, artrose, fibromyalgie, reuma

 

In de darm wordt het immuunsysteem bepaald door o.a. spijsverteringsenzymen, de slijmlaag, de residente darmbacteriën (vaste bewoners van de darmflora), specifieke enzymen en eiwitten voor de afweer. Wanneer één van deze systemen faalt, geeft dat een extra belasting aan de overige onderdelen van dit belangrijke immuunsysteem. Het belang van voldoende gezonde micro-organismen in de darmen en de aanwezigheid van specifieke enzymen, waaronder spijsverteringsenzymen is hierin bewezen. Lees verder door te klikken op: Why take enzymsEnzymtherapie


Wat doet de gezonde darm? 

 • Houdt een goede PH in stand (zuurtegraad)bhmindexa-zdigestivedisorder
 • Behoudt de gezonde conditie van de darmslijmvliezen door o.a. productie van korte keten vetzuren. Deze zijn nodig om darm-epitheelcellen te vormen en bescherming te bieden tegen pathogenen, zoals bacteriën, schimmels, parasieten en amoeben
 • Versterkt het immuunsysteem
 • Produceert vitamine: B1, B6, B12, K, Foliumzuur, Biotine, maar ook aminozuren en neurotransmitters, waaronder serotonine.
 • Opname van vitaminen, mineralen en andere nutriënten door de juiste vertering van voedingsmiddelen
 • Produceert anti-oxidanten; zij maken ongewenste micro-organismen onschadelijk
 • Produceert stoffen die bijdragen aan de verlaging van cholesterol en de bloedsuikerspiegel
 • Aanmaak van het DPP-IV enzym en boterzuur door het opheffen van H2S (waterstofsulfide)

Ons lichaam krijgt veel te verduren. Dagelijks staan we bloot aan vele giftige stoffen, maar ook ons lichaam produceert een stroom aan toxische stoffen, zoals afvalstoffen van de stofwisseling, virale en bacteriële afvalproducten en afbraakproducten van hormonen en galzouten.

 

Invloeden die de gezonde darm aantasten

 • Bij de geboorte; keizersnee, vroeggeboorte, infectiegevoelig, laag immuunsysteem, weinig afweerstoffen, geen borstvoeding, laag aangeboren enzym- en darmbacteriepotentieel
 • Erfelijke factoren zoals astma, bronchitis en allergieën
 • Anatomische oorzaken: aangeboren of verkregen veranderingen (operaties) van de spijsverteringsorganen
 • Latrogene (door medische handelingen) invloeden; antibiotica, cortisone -therapie, anticonceptiepil, straling (röntgen, gsm), narcose, laxeermiddelen en andere belastende medicijnen
 • Ernstige en chronische darm- en slijmvliesinfecties, parasieten-, gist- en schimmelinfecties, infectieuze micro-organismen (o.a. Salmonella en Rota-virus), voeding en voedselvergiftiging, algemene infecties en ontstekingen. Ziekte van Lyme
 • Verstoringen; spijsvertering, maagzuurproductie, pancreasfunctie, aanmaak of afgifte van gal
 • Gifstoffen; uit het milieu, zware metalen zoals lood, cadmium, thallium, kwik en chemicaliën
 • Slechte voeding: gedenatureerde voedingsmiddelen (o.a. suiker, witmeel en fastfood), eenzijdige voeding, gebrekkige hygiëne bij bereiding, additieven, hoog gehalte onverteerbare vezels (grote hoeveelheid grof gemalen granen en rauwkost in combinatie met slecht kauwen = enzymtekort)
 • Voeding-intoleranties (melk, gluten, caseïne, soja, tarwe en dergelijke)
 • Psychische stress: conflicten, stress, angsten, trauma, burn-out

 

Leaky Gut Syndroom (lekkende darm)
Een mogelijk gevolg van een beschadiging van het darmslijmvlies door ontstekingen is een lekkende darm. Hierdoor komen afvalstoffen terecht in de bloedbaan, het omliggend weefsel, de spieren, de gewrichten, in organen en zelfs in het zenuwstelsel. Dit noemt men het Leaky Gut Syndroom. Het Leaky gut syndroom is een gevolg wanneer onverteerd voedsel, door gebrek aan enzymen het mucosa beschadigt. Wanneer de spijsvertering niet optimaal functioneert als gevolg van slechte voeding en een slechte levensstijl, kan dit leiden tot een permeabele of “lekkende” darm.

leaky gutVoeding komt onverteerd in onze darmen en ondergaat een rotting c.q. fermentatie proces. Hierdoor komen er toxische stoffen vrij. Deze toxische stoffen tasten het mucosa (darmslijmvlies) aan. De aanwezige bacteriën in de darmen reageren op de onverteerde voedseldeeltjes en hun toxines. Zij produceren tijdens hun reactie op de vrijgekomen toxines ook nog eens giftige chemische stoffen en gassen.

Toxische stoffen kunnen soms jaren vastgeplakt zitten in de darmplooien en slijmvliezen en zo wordt een aangenaam milieu gecreëerd voor schadelijke bacteriën, schimmels en gisten en parasieten. Deze intestinale toxines, bekend als endotoxines, kunnen schade aan de mucosa teweeg brengen. Eenmaal in het bloed, zullen deze giftige stoffen een ontstekingsreactie creëren. Deze ontstekingsreacties kunnen plaatsvinden in de gewrichten, de spieren, de lever, de nieren, de darmen, de maag en op verscheidene andere locaties in het lichaam.

Een lekkende darm betekent ook een verminderde functie van metallothioneine waardoor kwik, lood en andere toxines de lever kunnen belasten. Als er onvoldoende metallothioneine in de darm aanwezig is zullen zware metalen aan sulfhydril groepen gebonden worden. Sulfhydril groepen zijn belangrijk om caseïne en gluten af te breken. Lees verder door te klikken op: Leaky Gut en haar klachten.

Biofilm
Wanneer bacteriën of hun toxines voor een langere tijd in de darm zitten, is het mogelijk dat rondom deze bacteriën zich een biofilm gaat afzetten. Dit betekent dat de bacteriën ingekapseld zitten en ongevoelig worden voor antibiotica en waarschijnlijk ook voor de natuurlijke ‘bacteriedoders’. Het gevolg is dat deze bacteriën nog steeds hun afvalstoffen (toxines) de vrije loop laten en dit kan enorm veel gezondheidsklachten geven. Een voorbeeld van een in biofilm verpakte bacterie is de Borrelia (Lyme). Deze bacterie lijkt soms niet vatbaar te zijn voor antibiotica en andere afdodende middelen. Zo’n bacterie noemt men dan (therapie)resistent. Bepaalde enzymen zijn in staat om de biofilm open te breken en dit kan dan ook worden ingezet tijdens de darmtherapie. Lees meer door te klikken op: 
biofilm

Leeftijd 50+
Vanaf de leeftijd van 50 jaar heeft 1/3 van de mensen een deficiëntie van spijsverteringsenzymen. Dit is dan ook een kritische leeftijd waarop veranderingen kunnen plaatsvinden in de darmflora die soms vervelende consequenties kunnen hebben. Het is daarom aan te raden om, wanneer u rond deze leeftijd bent, een ontlastingsonderzoek te laten uitvoeren. Een dergelijk onderzoek kan ook preventief worden uitgevoerd.

 

Darmtherapie
De darmtherapie is gericht op het reinigen van de darmen, het elimineren van schadelijke bacteriën, schimmels en parasieten en het herstel van de darmwand, het darmslijmvlies en de darmflora. Dit gaat altijd samen met persoonlijke klacht-gerelateerde voedingsadviezen. Met darmtherapie, waarbij overigens ook altijd de lever wordt mee behandeld, is het mogelijk spijsverteringsproblemen aan te pakken. Obstipatie, buikpijnen, Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn worden met darmtherapie behandeld. Zo ook klachten die zich manifesteren in de overige slijmvliezen zoals die van mond, oor, oog, keel en de longen. De huid, pezen, slijmbeurzen en gewrichten kunnen via darmtherapie herstellen. Darmtherapie kan vele klachten verlichten, verhelpen of voorkomen.

 

Anamnese
Wanneer u een afspraak maakt voor een consult, krijgt u een uitgebreid anamneseformulier (vragenlijst) gestuurd per mail of post. Aan de hand van deze anamnese wordt er tijdens het eerste consult gekeken welke onderzoeken en adviezen voor u geschikt zijn om een verbeterde gezondheid en darmfunctie te krijgen.

 

Ontlastingsonderzoek
Een analyse van de ontlasting levert gedetailleerde kennis op over de toestand van de micro-ecologie van de darm, de algemene vertering en de kwaliteit van het lokale immuunsysteem. De conclusies hieruit maken therapeutische beslissingen mogelijk die niet op vermoedens maar op feiten gebaseerd zijn. Onze praktijk beschikt over de benodigde kennis om een dergelijk ontlasting onderzoek te laten uitvoeren en om de resultaten goed en gedegen te kunnen beoordelen. Hiervoor is een speciale opleiding gevolgd. De darmtherapie opleiding is gericht op diagnostiek en herstel van de darmfunctie, het darmslijmvlies en de darmflora, om zodoende de balans en een goede immuniteit van de darm te bewerkstelligen. Naar aanleiding van de uitslag van het ontlastingsonderzoek wordt er een persoonlijk behandelplan opgesteld om de darm in een gezonde toestand te brengen.

 

Wat wordt er bekeken bij een ontlastingsonderzoek?

 • Wat is de PH waarde van de darmflora?
 • Wordt het voedsel goed verteerd?
 • Is er een overgroei aan slechte bacteriën?
 • Zijn er voldoende gunstige bacteriën?
 • Is er een schimmel belasting?
 • Is er een parasitaire belasting?
 • Zitten er ontstekingen in de darm?
 • Is de darmwand doorlaatbaar? Leaky Gut?
 • Hoe werkt het immuunsysteem?
 • Is er overgevoeligheid voor voedingsstoffen?
 • Is er overgevoeligheid voor gluten?
 • Is er sprake van de Helicobacter pylori bacterie?
 • Welke virulente factoren spelen een rol?
 • Zijn er onrustige cellen aanwezig?

 

Doelgerichte therapie

 • inzicht in de eigen leefstijl en patronen
 • verandering van leefstijl
 • voedingsadviezen – dieet
 • stressreductie – ontspannen
 • genoeg bewegen en drinken
  Onderstaande behandelingen worden ingezet aan de hand van supplementen zoals enzymen, vitamine, mineralen, kruiden, vetzuren, probiotica en dergelijke.
 • voedingsinterventies bij verteringsstoornissen (zwakte in de eiwit, koolhydraten- of vetvertering) –enzymtherapie en probiotica
 • afbraak biofilm – enzymtherapie en probiotica
 • ontgiften – detox
 • afdoden pathogene stoffen (zoals schimmels, bacteriën, virussen, parasieten, amoeben)
 • wederopbouw darmslijmvlies en flora met o.a. prebiotica, probiotica en enzymen

 

Duur van de therapie
Het herstellen van een verstoorde darm kost tijd. Wanneer deze licht verstoord is, kan het zijn dat met alleen al het veranderen van de dagelijkse voeding, vermindering van stress en het gebruik van enkele middelen de darmflora in enkele maanden hersteld is. Bij ernstiger verstoorde darmen moet men een langere tijd nemen om dit te kunnen herstellen. Een therapie van gemiddeld 6 tot 12 maanden is niet ongebruikelijk, soms kan het zelfs nog langer duren voordat de darmen weer stabiel (genoeg) zijn. Dit hangt o.a. af van factoren zoals stress, leefstijl en de bereidheid hier aan te werken. Afhankelijk van de resultaten zal het therapieplan mogelijk aangepast worden. Let op! Het uiteindelijke herstel van de darm hangt voor een groot deel af van de rol die u hierin gaat spelen, ofwel van de intensiteit waarmee u onze adviezen gaat opvolgen.

 

Resultaten van de therapie
Nagenoeg alle patiënten ervaren een verbetering van hun leven wanneer zij de adviezen volgen die ze hebben gekregen. Alleen al het veranderen van het voedingspatroon (en het weglaten van bepaalde voedingsmiddelen) geeft bij de meeste patiënten een duidelijke verbetering van de klachten. Ook mensen met specifieke darmklachten ervaren vaak opvallend snel verlichting. Eveneens geldt ook hier weer: hoe serieuzer de patiënt met de adviezen aan de slag gaat, hoe eerder en duidelijker de positieve resultaten kunnen zijn. Patiënten met langdurige chronische klachten zullen meer geduld moeten hebben om de darmflora goed te herstelt te krijgen dan patiënten met acute klachten en/of een licht verstoorde darmflora.