IMG_0289Natuurgeneeskunde of Naturopathie is een geneeswijze die geen gebruik maakt van reguliere, geregistreerde geneesmiddelen, maar uitsluitend van natuurlijke middelen, kruiden, warmte, elektriciteit, water, licht en mechanisch werkende apparaten. De natuurgeneeskunde gaat geen concurrentie aan met de klassieke (conventionele) geneeskunde, maar probeert daarop wel een goede aanvulling zijn. Natuurgeneeskunde wordt ook wel naturopathie genoemd, de behandelaar is een naturopaat. Naturopathie richt zich op de gehele mens en niet alleen op de zieke delen of de ziekteverwekkers.

Het zelf genezend vermogen van de mens staat centraal, evenals de wisselwerking tussen de mens en zijn omgeving. Ondersteunende opties hierin zijn; geneeskrachtige kruiden, biologische en homeopathische middelen en vormen van lichamelijke oefeningen zoals ademhalings- technieken. Zij dragen bij aan een natuurlijke levensstijl, net als het eten van natuurlijke voeding en het slikken van bepaalde specifieke   voedingssupplementen.

De natuurgeneeskunde maakt gebruik van een combinatie van vier behandelingsvormen: lichamelijke, mentale, emotionele en spirituele. Een mens wordt ziek wanneer er niet langer een evenwicht bestaat tussen deze vier pijlers, of wanneer bepaalde lichamelijke signalen ontkend of onderdrukt worden door emotioneel eten, alcohol, medicatie, stress, enzovoort. Een ziekte wordt niet alleen veroorzaakt door een virus, bacterie of slecht werkend orgaan, maar ook doordat het immuunsysteem verzwakt is. In de eerste plaats staat de naturopathie voor preventief werken en klachten voorkomen. Maar als er al klachten of ziektebeelden bestaan, worden diverse technieken toegepast om zodoende te begeleiden naar een evenwichtiger en gezonder leven.